Afbeelding 
Boekcover 'In verband met gezinnen'

E-studiedag 'In verband met gezinnen'

Elk jaar op 15 mei vieren de VN de Internationale Dag van het Gezin. Ze roepen hun lidstaten op om rond die dag extra aandacht te besteden aan een actueel gezinsthema. Sinds 1997 beantwoordt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen deze oproep met een jaarlijkse publicatie over gezinsbeleid en met een studiedag.
 

Dag van het Gezin 2020 

De Dag van het Gezin op 15 mei 2020 was een bijzondere editie, want we vierden het tienjarig bestaan van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Tegelijk verplichtte de Corona-crisis iedereen om thuis te blijven... wat een enorme impact heeft op het functioneren van gezinnen. Dat heeft natuurlijk ook implicaties op onze invulling van deze Dag van het Gezin, die dit jaar volledig online plaatsvond.

10 jaar onderzoek 'in verband met gezinnen'

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen doet praktijkgericht onderzoek vanuit het perspectief van gezinnen, met als doel het versterken van hun functioneren en welbevinden. Na tien jaar stellen we ons de vraag of het beleid en de praktijk ook voldoende de ‘gezinsreflex’ maken. Denken beleid en praktijk wel voldoende aan dat veelzijdig fenomeen dat we gezin noemen? Zijn ze er zich steeds van bewust dat maatregelen en interventies op gezinsniveau samenkomen, en zowel compenserend als versterkend kunnen werken?
 
In het boek 'In verband met gezinnen' bekijken onze onderzoekers thema’s als opvoeding, relaties, zorg, wonen, arbeid, sociaal ondernemen, levenslang leren, diversiteit en beleid vanuit het gezinsperspectief. Ze pleiten ervoor dat beleid en praktijk op al deze terreinen actief rekening houden met de impact van hun ingrepen op gezinnen. Op 15 mei maak je kennis met de inhoud en de conclusies.
 

Corona-impact op gezinnen

Natuurlijk houden we ook in Corona-tijden de vinger aan de pols. De Corona-maatregelen dwingen gezinnen om zoveel mogelijk thuis te zijn; ze moeten een heel nieuw evenwicht zoeken tussen werk, zorg en vrije tijd. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen wou graag weten hoe gezinnen dit aanpakken, welke steun ze hebben, en voor welke oplossingen ze kiezen.
 
Onze online vragenlijst werd door meer dan 5000 mensen ingevuld; ook grootouders kwamen aan het woord. 
In het persbericht van 14 mei en de bijagen (hiernaast opgelijst) vind je al een korte samenvatting van de resultaten.
 
 

Herbekijk de bijdragen

Meer dan 200 mensen volgden de lezingen live en stelden vragen via de chat.
Kon je er niet bij zijn? Geen nood; je kan hier alle bijdragen rustig bekijken:

Wie is wie?

  • Kathleen Emmery is coördinator van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Zij doet onder meer onderzoek naar partner- en ouderschap, kinderrechten en gezinsbeleid. Dit laatste doceert zij ook in de bacheloropleiding Gezinswetenschappen.
  • Elke Decruynaere (Groen) is in Gent schepen van onderwijs, opvoeding, outreachend werk en jeugd. Onder haar bevoegdheid vallen onder meer het gezinsbeleid, Huis van het Kind, kinderopvang en het onderwijsbeleid.
  • Peter Goris is redacteur van Sociaal.Net en doctor in de criminologische wetenschappen.
  • Charles Leclef studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KULeuven. Hij groeide op binnen de muren van een kleine brouwerij op een historische site. In 1990 nam hij er de leiding over en zorgde voor een transformatie met wereldfaam. De keuzes die hij hierbij maakte, reikten verder dan het eigenbelang en vertrokken van een breder, menselijk perspectief. Geïnspireerd door zijn professionele traject kwam hij uit bij een vertaling van zijn bedrijfsvisie naar een maatschappelijk denkbeeld.
  • Riet Ory is sociologe van opleiding. Zij is adjunct-directeur bij vrouwenbeweging Femma vzw. Zij is gastdocent ‘politiserend werken’ aan de Erasmushogeschool Brussel en bestuurder bij de vzw’s Kind en Preventie, Sociale Innovatiefabriek en Vlaams-Brusselse Media.
  • Miet Timmers is master in de geschiedenis, master in bevolkings- en ontwikkelingsstudies en postgraduaat in bedrijfskunde. Ze is onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en lector aan de opleiding bachelor in de Gezinswetenschappen. Ze volgde de opleiding 'Specialist in Intergenerational Relations' aan de Universiteit van Pittsburgh (VS).
  • Joris Van Puyenbroeck is doctor in de orthopedagogie. Bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappen onderzoekt hij voornamelijk vraaggestuurde ondersteuning van mensen met een beperking; ouder wordende personen met een verstandelijke beperking; en inclusieve en informele zorg. Hij is ook lector aan de banaba-opleiding Psychosociale Gerontologie.
  • Wouter Beke is Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.

 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen