Afbeelding 

Contactbreuk tussen ouder en kind

Begin 2016 rondden Claire Wiewauters en Kathleen Emmery hun onderzoek 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders' af. In dat project maakten zij, samen met een groep studenten uit het tweede jaar van de bachelor in de Gezinswetenschappen, een kwalitatieve analyse van 145 chat-gesprekken van kinderen en jongeren met Awel over de scheiding van hun ouders. Uit de eerste analyse werd duidelijk dat 60 kinderen vertelden dat ze weinig en/of geen contact hadden met een ouder na scheiding.

Een bijkomend onderzoek brengt de verscheidenheid binnen deze groep duidelijker in beeld. Het werd duidelijk dat contactbreuk tussen ouder en kind om heel verschillende redenen tot stand komt.

Meer lezen

Lotgenotengroep

Claire Wiewauters begeleidde ook in het academiejaar 2015-2016 de bachelorproef van studente Gezinswetenschappen Linda Puttenaers, ‘De rol van de bezoekruimte bij contactbreuk en contactherstel tussen ouder en kind. Mogelijkheden en uitdagingen om anders te kijken naar PAS’. Zij pleit voor verplichte bemiddeling in de beginfase van een scheiding, als preventie van hoog conflictueuze scheidingen, en vraagt makkelijkere toegang tot en inspraak in echtscheidingszaken voor kinderen.

Linda Puttenaers richtte sinds haar afstuderen de lotgenotengroep Kocon (kinder-ouder contact) op. Een interview met haar verscheen in Gazet van Antwerpen in april 2017.

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen