Afbeelding 

Elke Gezinswetenschapper doet binnen het jaar werkervaring op

De tool op De Standaard Online (20/04/2017) op basis van het rapport ‘Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen’ van de VDAB (2016) stelde onomwonden dat Gezinswetenschappen de opleiding is die de minste kansen op werk biedt. Intussen is duidelijk dat dit niet waar is, om verschillende redenen.

We publiceerden in april de factsheet 'Elke Gezinswetenschapper doet binnen het jaar ervaring op'. Daarin kwamen volgende standpunten aan bod:

  1. De verschillen met de vergelijkbare opleidingen zijn zeer klein.
  2. Deze verschillen zijn ook zo goed als verwaarloosbaar gezien het relatief klein aantal gezinswetenschappers in vergelijking met de andere opleidingen.
  3. De cijfers zijn gebaseerd op een momentopname en houden dus geen rekening met tijdelijke jobs. Wanneer we kijken naar afgestudeerden die nog nooit hebben gewerkt, dan is dat bij Gezinswetenschappen als enige van de vergelijkbare opleidingen 0%.

In mei 2017 publiceerde de VDAB nieuwe cijfers, verzameld in 2016, over de afgestudeerden van 2015, waarin deze keer Gezinswetenschappen als beste opleiding uit het studiegebied Sociaal-Agogisch Werk naar voor komt!

>> U leest er alles over in de nieuwe factsheet die we publiceerden 'FAQ: werk vinden met het diploma Gezinswetenschappen, lukt dat?'.

Onze standpunten van april blijven natuurlijk overeind staan. De verschillen met de meeste andere opleidingen uit het studiegebied blijven dan ook uiterst klein, zoals 0.6% verschil met Orthopedagogie en 1,3% verschil met Sociaal Werk.

>> Wil je graag meer weten over tewerkstelling met het diploma Gezinswetenschappen als afgestudeerde van het volwassenentraject? Lees dan de resultaten van ons alumni-onderzoek.

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen