
Gezinsondersteuning aan moslimgezinnen door zelforganisaties
PWO-project 'Gezinsondersteunend werk met moslimouders en -gezinnen: een gender-, cultuur- en levensbeschouwingssensitief vormingspakket voor zelforganisaties'
Moslimouders staan net als andere ouders voor een reeks uitdagingen in hun gezinsleven en hebben al eens nood aan ondersteuning, maar hun specifieke gezinskwesties en complexe(re) opvoedingsvragen vragen soms bijzondere aandacht.
Studiedag op 22 juni 2021
|
Webinars 2020-2021 Tijdens de testfase van ons gender-, cultuur- en levensbeschouwingssensitief vormingspakket voor organisaties die moslimgezinnen begeleiden hebben we enkele webinars georganiseerd die ook voor het publiek toegankelijk waren:
|
Islamic Perspectives on Peace and Conflict In functie van de ontwikkeling van het vormingspakket brachten de onderzoekers enkele deskundigen uit het werkveld rond de tafel. Zij kregen advies van de Amerikaanse professor in conflictresolutie, jurist en socioloog Amr Abdalla, die de lezing ‘Islamic Perspectives on Peace and Conflict: Intervention Skills for Working with Muslim Families’ aanbood. |
- Welke noden en verwachtingen leven er binnen moslimgezinnen, en in het bijzonder bij vaders, wat betreft opvoedings- en gezinsondersteuning? Hoe kunnen (zelf)organisaties van mensen met een migratieachtergrond daar beter op inspelen? Wat zegt dit over de rol van “zelforganisaties” in gezinsondersteuning?
- Welke benaderingen en methodieken hanteren Vlaamse en Brusselse moslimorganisaties en/of organisaties van mensen met een migratieachtergrond in opvoedings- en gezinsondersteunende initiatieven gericht op moslimgezinnen? Wat kunnen we leren over de benadering van de thema’s gender, diversiteit en rol van religie? Hoe zien deze “zelforganisaties” hun eigen rol in (het bredere landschap van) gezins- en opvoedingsondersteuning? Kan er sprake zijn van een “islamitische sociale sector” en hoe relevant is dit voor de gezinsondersteuning van moslimouders?
- Welke knelpunten ervaren deze actoren in het cultuur-, religie- en gendersensitief werken met moslimouders en -gezinnen?
- Welke competenties en denkkaders onderscheiden actoren uit dit werkveld als noodzakelijk om op cultuur-, religie- en gendersensitieve wijze ondersteuning te kunnen bieden aan moslimouders en -gezinnen?
- Welke impact heeft de implementatie van het - op basis van de analyse van bovenstaande deelvragen - ontwikkelde vormingspakket op de aanpak van opvoedings- en gezinsondersteunend werk bij actoren en organisaties die het pilootvormingstraject hebben gevolgd? Draagt het bij tot (gepercipieerde of feitelijke) aangescherpte competenties op vlak van contextgevoelig werken? Hoe wordt de (bredere) inzetbaarheid van het vormingspakket geëvalueerd?
- Welke is of kan de betekenis zijn van dit vormingstraject en de algemene bevindingen en conclusies uit dit onderzoek voor het “reguliere” aanbod opvoedings- en gezinsondersteuning en het bredere sociaal-agogisch werk?
In het academiejaar 2017-2018 werken de studenten mee aan het kwalitatieve luik van dit onderzoek. Aan de hand van een literatuurstudie en diepte-interviews met moslimouders gaan ze na welke opvoedingsvragen en –noden deze ouders hebben en wat hun concrete verwachtingen zijn van gezins- en opvoedingsondersteuning. Na de analyse van deze interviews schrijven de studenten een eindrapport met concrete aanbevelingen voor het werkveld. Ze vertalen, onder begeleiding van de onderzoekers, de bevindingen uit de interviews naar een algemene vragenlijst (websurvey) om meer ouders te kunnen bevragen.
Vervolgens gaat een nieuwe groep tweedejaars studenten in het academiejaar 2018-2019 op pad met deze kwantitatieve vragenlijst om meer kwetsbare moslimouders te bereiken. Ze nemen de enquêtes face-to-face af en verwerken de resultaten in het online webformulier. De studenten verrichten tevens een literatuurstudie en koppelen deze aan eerste beschrijvende data van het huidige onderzoek. Ze werken aan een eindrapport met concrete aanbevelingen voor het werkveld om beter in te spelen op de opvoedingsvragen en noden van moslimouders.
Meer weten
|
