Afbeelding 
moslima met hoofddoek op school

Heeft islam een plaats in de katholieke dialoogschool?

Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil moslims en andersgelovigen een volwaardige plek geven op school. Er komt ruimte voor religieuze symbolen zoals de hoofddoek en er komen mogelijk ook speciale plekken om te bidden. In het model van de dialoogschool, ontwikkeld door directeur-generaal Lieven Boeve en collega-theoloog Didier Pollefeyt, wordt de hand gereikt naar andere religies en levensbeschouwingen. 'De tijd dat wij louter onderwijs voor én door katholieken aanboden, is voorgoed voorbij', zei Lieven Boeve op 4 mei in verschillende media.

Islamitische godsdienst op een katholieke school?
'Islam heeft zeker voldoende pedagogisch kapitaal te bieden om een plaats te hebben in het katholiek onderwijs', vindt ook hoofdlector pedagogie Hans Van Crombrugge. Hij legde dat in januari al uit op de studiedag 'Toekomstperspectieven voor het vak godsdienst en de katholieke dialoogschool'. 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen benadrukt dat er op de dialoogschool geen vak islamitische godsdienst komt. Wel is het de bedoeling om meer respect te tonen voor andere religies en er plaats voor te maken op school. Hans Van Crombrugge zou wel een stapje verder gaan: 'Waarom zou je naast katholieke godsdienst ook geen islamitische godsdienst aanbieden? Niet als keuze, maar 'verplicht', voor alle leerlingen?' vraagt hij uitdagend. 'Zoals je ook een tweede taal aanbiedt, en misschien zelfs een derde...?' Want dé voorwaarde tot samenleven betekent dat je elkaar kan ontmoeten. 'Zodat je niet alleen begrip krijgt voor wat je herkent bij elkaar, maar ook voor wat je net niet begrijpt.' 

>> Herbeluister de speech op YouTube
>> Meer weten over deze studiedag

Slechte timing?
De plannen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zorgden voor veel beroering en emotionele reacties. Het Laatste Nieuws vroeg op 6 mei aan Hans Van Crombrugge en moraalfilosoof Patrick Loobuyck om een reactie.

Beiden vinden het een goede zaak dat het katholiek onderwijs een inspanning doet om ervoor te zorgen dat moslimkinderen zich goed voelen op school. Loobuyck vindt wel dat men dit dan ook voor andere godsdiensten en levensbeschouwingen moet doen.

Hans Van Crombrugge vindt dat je het als katholieke school niet meer kan maken om niet actief in dialoog te gaan met je moslimleerlingen en -ouders. Hij vreest dat de timing ongelukkig is, maar hoopt toch dat deze houding het wij-zijdenken kan helpen doorbreken.'Ten slotte wijn we allemaal ouders die het beste voorhebben voor onze kinderen.'

 

Afbeelding 
moslima met hoofddoek op school
Focus 
Hans Van Crombrugge
Contact 
Hans Van Crombrugge

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: hans.vancrombrugge@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen