Afbeelding 
cartoon waarop armloze toeschouwer applaudisseert door klap klap klap te roepen

'Mensen met een beperking leren kennen en begeleiden'

Openlesdagen Gezinswetenschappen: maandag 21 oktober en zaterdag 26 oktober 2013

Wat betekent het concreet om te leven met een functiebeperking, een handicap of een chronische ziekte? Wat is de impact op je gezinsleven? Hoe beïnvloedt je beperking je toekomst, je plannen, je dromen? En hoe kunnen gezinsbegeleiders, vrijwilligers, buren je hier best in begeleiden?

We denken vaak óver, maar praten zelden mét mensen met een beperking. Ben Wuyts, Eric Janssens en Joris Van Puyenbroeck, docenten in de opleiding Gezinswetenschappen, wilden een keer niet louter lesgeven óver, maar ook debatteren mét personen met een beperking over de best mogelijke manier om hen te ondersteunen. En over de vraag of het beleid voldoende rekening houdt met hun vragen en verlangens.

Tijdens een openlesdag nodigden ze ervaringsdeskundigen uit, hulpverleners en enkele mensen die het beleid van nabij volgen. Zij gingen in gesprek met de derdejaars van de opleiding Gezinswetenschappen. Zo kreeg het theoretisch kader van hun cursus een authentieke, levendige invulling.

Het wordt een dag die je inzicht geeft, en niet alleen theoretisch. Uitwisseling van visies en ervaringen stonden voorop, want communicatie is de eerste stap naar echte samenwerking.

 

Ja, lach er maar mee!
Tentoonstelling 'Ha ha handicap'

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, speelden de gesprekken zich af voor een deel af tegen de achtergrond van de tentoonstelling 'Ha ha handicap', een collectie cartoons die samengesteld is door GRIP vzw, Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.

GRIP zit in humor een handig middel om het ijs te breken en taboes bespreekbaar te maken: 'Net als poëzie gaat humor over nieuwe verbindingen en verrassende associaties. Cartoons verenigen humor met poëzie. Ze zijn dus ideaal om oude stereoypes te doorprikken en nieuwe beeldvorming te scheppen'.

 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen