Afbeelding 

Samen verbindt

Wat generaties van elkaar kunnen leren

Vanuit de idee dat jong en oud er baat bij hebben om elkaar te ontmoeten en te leren kennen, ontstaan er vaak prachtige initiatieven in Vlaanderen en Brussel. Deze projecten zorgen voor fijne contacten en verbinden mensen, generaties en organisaties. Denk maar aan een nieuw woonzorgcentrum, waarin ook ruimte voorzien wordt voor een kinderopvang of een voorleesklas, waarbij bewoners van een woonzorgcentrum en kinderen uit de naburige dorpsschool samen leesles volgen. Hun maatschappelijk nut werd al bewezen, maar er valt nog heel wat te ontdekken.

Deze inspiratiegids wil helpen bestaande projecten verder uit te bouwen en nieuwe intergenerationele samenwerkingen aanmoedigen.

Auteurs

De publicatie werd opgesteld door Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Miet Timmers, experte intergenerationeel werken bij het Kenniscentrum Gezinswetenschappenn en Reinhilde Peeters, alumna Gezinswetenschappen

In de kijker

  • Miet Timmers was als experte intergenerationeel werken te gast in het WZC Sint-Franciscus in Vinkt (Deinze). Koningin Mathilde kwam er in kader van de voorleesweek voorlezen in de 'rusthuisklas', dat is een klasje waar ouderen en kinderen (buiten coronatijden) samen bepaalde lesactiviteiten doen. Het VRT-middagjournaal van 19 november 2021 besteedde er aandacht aan.
  • Er werden enkele filmpjes gemaakt om het boek te promoten. Deze filmpjes kan je bekijken via het Youtube-kanaal van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
  • Op 6 juli 2021 werd een vraag gesteld in het Vlaams Parlement over de impact van dit project.

Bestel de inspiratiegids hier.

 

Afbeelding 
Portret Miet Timmers
Contact 
Miet Timmers

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: miet.timmers@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen