Afbeelding 

Vormingsaanbod Encounter Vlaanderen

Encounter Vlaanderen is een vormingsorganisatie die weekends en avonden inricht ter ondersteuning van partnerrelaties. Zij vroegen ons om mee te werken aan de wetenschappelijke onderbouwing en vernieuwing van hun aanbod. Studenten Gezinswetenschappen werkten actief mee aan dit onderzoek.

Vergeving in partnerrelaties

Encounter Vlaanderen is een vormingsorganisatie die vormingsweekends en -avonden inricht ter ondersteuning van partnerrelaties. In het academiejaar 2020-2021 kreeg Joris Dewispelaere de vraag om mee te werken aan een vernieuwde wetenschappelijke fundering van hun vormingsaanbod en mee nieuwe vormingen uit te werken.

Tweedejaars studenten van de bachelor Gezinswetenschappen werkten actief mee aan het onderzoek. Ze namen heel wat interviews af in het kader van hun projectwerk, onder meer over processen van vergeving en omgaan met ernstige ziekte. Verder deden ze een inventarisering van wensen tot vervolgvormingen op basis van een bevraging van deelnemers aan Encounter. De resultaten zijn na te lezen in het rapport 'Vergeving in partnerrelaties'.

Daarnaast publiceerde de onderzoeker,  samen met de trekkers van de wetenschappelijke cel van Encounter Vlaanderen, een artikel in een vaktijdschrift, over de schrijfmethodiek die in de vormingen centraal staat: Van de Velde, A., De Keyser, J. & Dewispelaere,J. (2021). Schrijfgesprekken over emoties. Tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie, 03/2022, 180-192.

Nieuwe thema's en vormingsdagen

Enkele derdejaars Gezinswetenschappen kozen er de afgelopen jaren voor om hun bachelorproeven wijden aan enkele specifieke thema's. Op basis van deze bachelorproeven konden we nieuwe inhouden voorstellen voor vormingsdagen:

  • De Buck, J. (2022). Liefde in tijden van onzekerheid. 
  • Decramer, I. (2022). Geweldloze communicatie binnen partnerrelatietherapie. 
  • Dreezen, C. (2022). Relatieverdieping in de natuur. 
  • Phuong Ngo, T. (2022). De partnerrelatie na vreemdgaan. 
  • Provoost, R. (2022). Het pad ontvouwt zich door het te bewandelen. 
  • Wullaert, L. (2021). Koppels met een tiener met autisme ondersteunen. 

Ook in 2022-2023 loopt nog een bachelorproef, met name over de noden van jonge koppels.

Wat is de impact van dit vormingsaanbod?

Naast dit kwalitatief onderzoek wordt voor 2022-2024 een kwantitatief onderzoek naar de werking en impact van het vormingsaanbod voorzien, in samenwerking met de onderzoeksgroep ‘Meaning and Existence’ van de KULeuven, met onder meer prof. dr. S. Vanhooren.

 

Afbeelding 
Contact 
Joris Dewispelaere

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: joris.dewispelaere@odisee.be
Locatie: Campus HIG

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen