Gezins- en opvoedingsondersteuning
Opvoedingsondersteuning en gezinsondersteuning zijn centrale thema's van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Het onderzoek is praktijkgericht en gebeurt op vraag van en in nauwe samenwerking met verschillende organisaties in het werkveld. Het kenniscentrum tracht de behoeften van ouders in het vizier te krijgen en het aanbod van de hulpverlening daarop af te stemmen. Het helpt ook het bereik van deze organisaties te vergroten.
We hebben reeds verschillende projecten rond gezins- en opvoedingsondersteuning succesvol afgerond. Studenten van de opleiding Gezinswetenschappen maakten in het voorjaar 2018 een analyse van websites van verschillende Huizen van het Kind. In het najaar 2018 hebben we Brusselse (toekomstige) ouders en diensten bevraagd over de ondersteuningsnoden van ouders en over de mogelijkheden en voorwaarden om tot een geïntegreerde gezinsondersteuning te komen.
Op vraag van de Vlaamse overheid evalueerden wij het project ‘Thuiscompagnie’, dat als doel had om de hulpverlening aan gezinnen in armoede te verbeteren en beter af te stemmen op hun eigen levensdoelen. Wij bekeken hoe de Limburgse gezinnen en de begeleiders de specifieke aanpak van Thuiscompagnie ervaren. Opdat ook andere actoren aan de slag zouden kunnen gaan met de aanpak van Thuiscompagnie, werden de ervaringen in Limburg en de onderzoeksbevindingen in een draaiboek gebundeld.
Het kenniscentrum verrichtte ook onderzoek naar de noden en verwachtingen van ouders die te maken krijgen met een suïcidaal kind. Op basis van dit onderzoek hebben we een online tool ontwikkeld om de opvoedingsvaardigheden van ouders met een suïcidaal kind te versterken.
We deden ook onderzoek naar de rol van ouders in de participatie van kinderen en jongeren aan het jeugdwerk in Vlaanderen. Dit onderzoek stimuleerde het maatschappelijke debat over het belang van jeugdwerk en leidde tot de ontwikkeling van ‘Meet the parents?!’, een reflectie-instrument dat jeugdwerkbegeleiders helpt om stil te staan bij hun relatie met ouders en de dialoog met hen te bevorderen.
Gezinnen met verschillende achtergronden hebben verschillende visies op opvoeding en dus ook verschillende ondersteuningsnoden. Het kenniscentrum heeft zijn expertise aangewend om de visies en noden van verschillende groepen in onze samenleving in kaart te brengen. Zo deden we onderzoek naar islamitische visies op relaties en opvoeding, een thema waarover we gedurende twee decennia ook een bijscholing hebben aangeboden voor hulpverleners en organisaties in het werkveld. Lees meer over onze projecten en onderzoeken rond diversiteit en gezins- en opvoedingsondersteuning.
Gezinsondersteuning betekent ook het ondersteunen van partners in hun relaties en van kinderen bij gezinstransities. Het kenniscentrum verrichtte onderzoek naar de problemen die kinderen en jongeren bij een scheiding van hun ouders ervaren. We ontwikkelden een e-learningpakket voor medewerkers van de Huizen van het Kind en andere hulpverleners die met gezinnen in scheiding te maken krijgen. Hier lees je meer over projecten en onderzoek rond gezins- en opvoedingsondersteuning bij verschuivingen in partnerrelaties en gezinstransities.

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: mohammed.mansouri@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek
Bijscholing 'Wortelen in nieuwe aarde': inzetten op veerkracht bij kinderen en jongeren met een vluchtverhaal
Connect-team: Vaders en moeders verbinden als samenwerkend team
Kind zijn in een asielcentrum. Kansen versterken voor gezinnen na de vlucht.
Uitwisselingsmoment: samen met je netwerk gezinnen ondersteunen in Brussel
Pagina's
