Partnerrelaties en scheiding

Partnerrelaties en hun dynamiek zijn belangrijke onderzoeksthema’s bij het kenniscentrum en de opleiding Gezinswetenschappen. In de praktijk van gezinsbegeleiding kan ouderschap immers niet los van de partnerrelatie worden gezien. Een positieve beleving van de partnerrelatie hangt samen met een positieve beleving van de opvoeding. Maar partnerrelaties zijn vandaag zeer divers en meer dan vroeger onderhevig aan veranderingen. Ons onderzoek speelde de voorbije jaren in op allerlei ontwikkelingen in de samenleving en in het werkveld rond (de ondersteuning van) partnerrelaties.

Het kenniscentrum onderzoekt partner- en gezinsrelaties en ondersteunt met haar/zijn onderzoek het beleid en het werkveld. Zo werd de campagne ‘Donderdag date dag’, door de Vlaamse overheid in 2016 gelanceerd om relaties en relatieproblemen bespreekbaar te maken, geëvalueerd door studenten van de opleiding Gezinswetenschappen.

In 2018 onderzochten we hoe ouderschap partnerrelaties beïnvloedt (en omgekeerd), en welke uitdagingen dat met zich meebrengt voor hulpverlening en beleid. Samen met gastauteurs publiceerden we hierover het boek 'Partners in tijden van ouderschap. Ouders en relaties in gezinnen vandaag'.

Wanneer partners scheiden, dan heeft dit onmiskenbaar een grote impact op alle gezinsleden. Het is belangrijk dat gezinnen tijdens het scheidingsproces gesteund en begeleid worden. Ook voor dit thema neemt het kenniscentrum haar/zijn maatschappelijke rol op. Zo deden we in samenwerking met de organisatie Awel, een organisatie die jongeren met vragen over diverse thema’s ondersteunt, onderzoek naar de problemen die kinderen en jongeren ervaren in een scheiding, hoe ze met die problemen omgaan en bij welke steunpunten ze terechtkunnen. Vanuit dit onderzoek deden we aanbevelingen aan ouders, de hulpverlening, het onderwijsveld en beleidsmakers.

Het kenniscentrum ontwikkelde ook een e-learning voor medewerkers van de Huizen van het kind en andere hulpverleners die in aanraking komen met gezinnen in scheiding, zodat ze passende begeleiding kunnen bieden aan deze gezinnen. Deze tool werd in 2020 gelanceerd.

Afbeelding 

Vormingsaanbod Encounter Vlaanderen

Encounter Vlaanderen vroeg ons om mee te werken aan de wetenschappelijke onderbouwing en vernieuwing van hun aanbod. Het onderzoeksrapport is nu klaar.

Lees meer More
Afbeelding 

Afbeelding 

Connect-team: Vaders en moeders verbinden als samenwerkend team

De dialoog tussen partners over gedeeld en betrokken ouderschap stimuleren, dat is het doel van dit project. Hiertoe ontwikkelen we een webplatform in samenwerking met organisaties met expertise in vaderschap, gezinnen en relaties. 

Lees meer More
Afbeelding 

Fototentoonstelling 'Bang'

Een initiatief van Beweging tegen Geweld - vzw Zijn, in samenwerking met de cluster SAW en STUVO 

Lees meer More
Datum 
woensdag, 19 januari, 2022 - 12:45 tot donderdag, 30 juni, 2022 - 00:00
Organisatie 

Afbeelding 

Even met twee - Relatie-ondersteuning met focus op partners met jonge kinderen

Bekijk het rapport en beluister de podcasts.

Lees meer More
Afbeelding 

Lunchlezing 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !'

Naar aanleiding van de fototentoonstelling 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !', vertellen de Regenboogambassadeurs over de ervaringen, wensen en noden van oudere holebi's en transgenders in de zorg.

Lees meer More
Datum 
donderdag, 26 september, 2019 - 12:45 tot 13:45
Organisatie 

Pagina's

Abonneren op RSS - Partnerrelaties en scheiding
© Kenniscentrum Gezinswetenschappen