Afbeelding 
beelden van heel diverse gezinnen

Verbindend werken met diverse gezinnen: studiedag

Op dinsdag 22 juni 2021 van 14 tot 16u30 rondden we online ons project af over gezinsondersteuning aan moslimgezinnen met de voorstelling van ons gender-, cultuur- en levensbeschouwingssensitief vormingspakket: 'Verbindend werken met diverse gezinnen'. 

Diverse gezinnen hebben diverse noden

De culturele identiteit van ouders kan heel divers zijn. Dat resulteert in uiteenlopende opvoedingsstijlen en ook diverse vragen naar ondersteuning. Het bestaande aanbod van gezinsondersteuning is hier niet altijd op afgestemd. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee heeft nu een gender-, cultuur- en levensbeschouwingssensitief vormingspakket uitgewerkt: 'Verbindend werken met diverse gezinnen'. Daarmee kunnen opvoedinsgondersteuners en andere hulpverleners, zowel professionals als vrijwilligers, hun competenties versterken om diverse gezinnen passend te begeleiden.

Wat zegt het onderzoek?

We baseerden ons vormingspakket op een twee jaar lopend onderzoek. We vroegen ouders waar ze zelf nood aan hebben. We gingen ook praten met organisaties die met en voor gezinnen werken. We legden bij aanvang vooral de nadruk op de vragen van moslimgezinnen, maar gaandeweg hebben we de focus verbreed. Tijdens deze studiedag stellen de onderzoekers Kim Lecoyer en Samira Oizaz de voornaamste resultaten voor.

>> Bekijk de presentatie van Kim Lecoyer en Samira Oizaz

Wat zeggen de experten?

Bij de ontwikkeling van ons vormingspakket konden we beroep doen op de gewaardeerde inbreng van heel wat specialisten. Twee van hen deelden op 22 juni hun visie met ons:

  • de Amerikaanse jurist en socioloog dr. Amr Abdalla, professor in conflictresolutie, die eerder voor ons een lezing bracht over ‘Islamic Perspectives on Peace and Conflict'
    >> Bekijk het gesprek met dr. Amr Abdalla
     
  • de Vlaamse Mohamed Ben Haddou, psycholoog en bachelor in Gezinswetenschappen, therapeutisch begeleider bij De Sleutel. Hij verzorgde eerder al het webinar 'Identiteit, krachten en spanningen'
    >> Bekijk het gesprek met Mohamed Ben Haddou

>> Bekijk de opnames van de studiedag over de input van de experten

Hoe ziet het vormingspakket eruit?

Het vormingspakket bestaat uit een vierdaags traject, met een vijfde dag als terugkomdag. In het voorjaar van 2022 bieden we dit voor het eerst aan. We werken ook aan een bijhorend handboek. Eerder vond reeds een testfase plaats. Deelnemers uit dit eerste traject deelden op 22 juni 2021 hun ervaringen met ons.

>> Bekijk de impressies van de deelnemers aan de testversie

>> Bekijk de opnames van de studiedag over het opzet van het vormingspakket

>> Bekijk de opnames van de vragenronde van de studiedag

Interesse?

Datum 
dinsdag, 22 juni, 2021 - 14:00 tot 16:30
Organisatie 
Afbeelding 
beelden van heel diverse gezinnen
Contact 
Kim Lecoyer

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kim.lecoyer@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen