Afbeelding 

Verbindend werken met diverse gezinnen

Diverse gezinnen hebben diverse noden

Het bestaande aanbod van opvoedingsondersteuning is niet altijd afgestemd op de grote diversiteit van gezinnen, dat leerden we uit ons onderzoek over gezinsondersteuning aan moslimgezinnen.

We vroegen ouders waar ze nood aan hebben. We gingen ook praten met organisaties die met en voor gezinnen werken. We legden bij aanvang vooral de nadruk op de vragen van moslimgezinnen, maar gaandeweg hebben we de focus verbreed. 

Op basis van dit onderzoek ontwikkelden we een gender-, cultuur- en levensbeschouwingssensitief vormingspakket: 'Verbindend werken met diverse gezinnen'. Daarmee kunnen opvoedingsondersteuners en andere hulpverleners, zowel professionals als vrijwilligers, hun competenties om diverse gezinnen passend te begeleiden, versterken.

Vijfdaags traject

Het vormingstraject bestaat uit vier vormingsdagen en een terugkomdag, afwisselend online en op onze campus in Schaarbeek.

Vermits de vormingsdagen op elkaar verder bouwen, vragen we dat de deelnemers zich engageren voor het gehele traject.

Data voor de editie van 2023 worden nog bepaald.

  • Dag 1 - DIALOOG
  • Dag 2 - CULTUURSCHOKKEN 
  • Dag 3 - CONFLICTCIRKELS
  • Dag 4 - AFWEGINGSKADER
  • Dag 5 - TERUGKOMDAG

Schematisch overzicht van het programma:

Lesgevers

Dit vormingspakket wordt verzorgd door Kim Lecoyer, die het ook ontwikkelde, in samenwerking met Samira Oizaz.

Kim is doctor in de Wijsbegeerte, master in de Sociale en interculturele psychologie, master in de Arabistiek en Islamkunde en ze behaalde ook een manama in Wereldgodsdiensten, interreligieuze dialoog en religiestudie. Ze voltooide diverse onderzoeksprojecten die verband houden met levensbeschouwing en culturele diversiteit.

Bij de editie van 2022 kreeg Kim op bepaalde dagen ondersteuning van lesgevers die ook al betrokken waren bij het voorbereidend traject en enkele webinars gaven tijdens de testfase:

  • Mohamed Ben Haddou, psycholoog en bachelor in Gezinswetenschappen, therapeutisch begeleider bij De Sleutel. Hij verzorgde eerder het webinar 'Identiteit, krachten en spanningen';
  • Sofian El Bouazati, docent in de opleiding Toegepaste psychologie van de Thomas More hogeschool en systeemtherapeut in zijn praktijk 'Mijn Balans'. Hij verzorgde eerder het webinar 'Een djinn in de wachtkamer';
  • Birsen Taspinar, master in de Psychologie en systeemtherapeute, docente in de opleiding Gezinswetenschappen en psychotherapeute. Zij verzorgde eerder het webinar 'Hulpverlening en racisme. Gezinnen begeleiden bij racisme';

En ook van deze onderzoekers:

Hoe kan je deelnemen?

We streven naar een divers samengestelde groep van deelnemers, zowel wat betreft motivatie, de sector waarin ze actief zijn, de ervaring die ze al hebben, als andere diversiteitskenmerken, zoals bijvoorbeeld gender, leeftijd en culturele achtergrond. Daarom werken we met een voorinschrijving. We mikken op een groep van max 25 deelnemers.

De voorinschrijving voor de editie van 2023 moet nog van start gaan.

Deelnameprijs

Deelname kost 250 euro.

  • Studenten betalen 125 euro
  • Odisee-collega's kunnen gratis deelnemen, mits ze deze opleiding aanvragen als 'externe professionalisering'

Impressies van deelnemers aan de testfase

In 2021 vond reeds een testfase plaats. Deelnemers uit dit eerste traject deelden tijdens onze studiedag van 22 juni 2021 hun ervaringen met ons.

>> Bekijk de impressies van de deelnemers aan de testversie

>> Bekijk de opnames van de studiedag over het opzet van het vormingspakket

Enkele quotes van deelnemers:

  • "Over evidenties: ‘Ik begrijp de dingen anders dan jij ze begrijpt’. Het is o zo belangrijk om dat woorden te geven, om dat een plek te geven en zichtbaar te maken.”
  • “Ik heb een grotere alertheid gekregen voor verhalen, ik durf het narratieve vanuit het geloof iets meer te gebruiken. En dat slaat aan. Het maakt niet uit over welke religie het gaat, dat kan vanuit elke religie, als mensen daar een gevoeligheid voor hebben.”
  • “Verbinding zoeken, niet alleen bij je cliënt, maar gewoon bij je medemens want daar staat een mens tegenover jou. Dat is niet enkel een cliënt. Dat stuk vond ik heel verrijkend. Want meestal zien we als hulpverlener vooral: waar zijn de problemen…?”

Meer weten?

  • Op 3 december 2021 liet Kim Lecoyer de deelnemers van het Opgroeien-festival van EXPOO uitgebreid kennismaken met het vormingspakket: bekijk haar presentatie

 

 

Afbeelding 
Contact 
Kim Lecoyer

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kim.lecoyer@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen