Afbeelding 

Webinar: Hulpverlening en racisme. Gezinnen begeleiden bij racisme

Racisme heeft een impact op kinderen en jongeren

'We kunnen stellen dat chronisch blootgesteld worden aan racisme (welk soort racisme dan ook), direct of indirect, bedoeld of onbedoeld, traumatisch kan zijn voor een kind'. Dat besluit Birsen Taspinar op basis van haar jarenlange ervaring met de psychosociale begeleiding van mensen die te maken krijgen met racisme. Deze vaststelling zien we overvloedig bevestigd in het boek ‘Racisme: over wonden en veerkracht’ van Naima Charkaoui, dat in maart 2019 op onze campus werd voorgesteld.

Ouders aan de zijlijn?

Ouders weten niet altijd goed hoe ze hiermee kunnen omgaan. Sommige ouders vermijden het bespreken van het onderwerp met hun kinderen. Andere ouders willen hun kinderen weerbaar maken tegen racisme door hen actief vaardigheden aan te leren.

Ouders worden ook zelf met racisme geconfronteerd, soms in het bijzijn van hun kinderen. Eigen racisme-ervaringen van ouders, die onvoldoende zijn verwerkt, kunnen de ouder-kindrelatie bemoeilijken. Andere ouders werden zelf net niet met racisme geconfronteerd en kunnen hun eigen ervaringen dan ook niet in de opvoeding inbrengen.

Staan ouders machteloos aan de zijlijn? Hoe kunnen ze hun kind beschermen? 

Hoe kunnen we ouders beter ondersteunen bij racisme-ervaringen van hun kinderen?

In het kader van ons onderzoek over 'Gezinsondersteuning aan moslimgezinnen' hebben we Birsen Taspinar uitgenodigd om samen met ons na te denken over de vraag hoe we als gezinsondersteuners deze ouders, kinderen en jongeren, beter kunnen begeleiden?

Praktisch

Het wordt een actieve webinar, waarin we samen op zoek gaan naar passende benaderingen en methodieken. Met het oog hierop is het aantal deelnemers beperkt.

Deelname is gratis.

 

 

Datum 
maandag, 23 november, 2020 - 14:00 tot 16:00
Organisatie 
Afbeelding 
Contact 
Kim Lecoyer

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kim.lecoyer@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen