
Coachingprogramma voor startende volwassen studenten (ESF)
European Social Fund (ESF) - Levenslang leren in het hoger onderwijs: coachingprogramma ter ondersteuning van startende volwassen studenten
i.s.m. Groep Intro & Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften
Dankzij een internationaal project konden we een coachingprogramma ontwikkelen voor startende volwassen studenten (25 jaar of ouder) met de bedoeling de kans op een succesvol hoger onderwijstraject te maximaliseren en zodoende bij te dragen aan de Europese doelstellingen inzake levenslang leren. Door studenten beter voor te bereiden, meer zelfvertrouwen te geven en zelfredzamer te maken, willen we ook een vlotte doorstroom naar de arbeidsmarkt bevorderen. Samen met internationale en nationale partners ontwikkelden we een 2-daags coachingprogramma. Dit werd drie jaar met succes aangeboden binnen de opleiding Gezinswetenschappen van Odisee.
Goed begonnen, half gewonnen
Met het coachingprogramma Stevig uit de startblokken bieden we bij aanvang van de opleiding twee coachingdagen aan.
We gaan samen met medestudenten aan de slag om goed voorbereid en met meer zelfvertrouwen te starten aan de opleiding.
Doelen stellen en hulpbronnen Je verkent: > jouw verwachtingen en twijfels Sociale, emotionele en mentale kracht/weerbaarheid Je leert: > omgaan met stress |
Twijfel je nog?
De inzichten en oefeningen zijn niet enkel nuttig in de opleiding, maar ook daarbuiten: op professioneel vlak, in je persoonlijke leven, in je vrijwilligerswerk of je vereniging, …
Praktisch:
- Twee coachingdagen aan het begin van de opleiding Gezinswetenschappen
- Voor wie?
- Voor alle studenten in de eerste studiefase van de opleiding Gezinswetenschappen (traject voor volwassenen)
Studieagenda
We ontwikkelden ook een ’Stevig uit de startblokken studieagenda - boordevol tips & tricks’. De agenda is opgebouwd rond sketchnotes van Jo Robberechts van Groep Intro, die de methodieken en oefeningen uit het coachingprogramma creatief en visueel weergeven. Het resultaat is een speels vormgegeven 'buddy' die studenten het hele jaar door helpt om het studeren zo vlot mogelijk te laten verlopen.
In september 2018 en 2019 kregen alle eerstejaarsstudenten Gezinswetenschappen deze agenda.
Projectpartners
Groep Intro
Groep INTRO Vzw is een organisatie voor vorming, onderwijs, opleiding, trajectbegeleiding, jobcoaching, werkervaring en sociale economie. De organisatie stelt zich als doel mensen die moeilijk hun weg vinden in onze samenleving te ondersteunen in het verwerven en versterken van hun competenties. O.a. dankzij hun expertise in ervaringsgericht leren via groepscoaching en –trajecten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en begeleiding van het coachingprogramma en de train-de-trainer.
Meer info: https://www.groepintro.be/
Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften (Campus Wolfsburg)
De faculteit gezondheidszorg van deze Duitse hogeschool richt zich met specifieke opleidingstrajecten ook op studenten die niet via de traditionele weg instromen in het hoger onderwijs. In een coachingprogramma bij aanvang van het eerste academiejaar werken ze o.a. aan digitale vaardigheden, communicatievaardigheden en het identificeren en mobiliseren van hulpbronnen om de opleidingsloopbaan goed te starten.
Meer info: http://blogs.sonia.de/ToPntS/
Volgende organisaties werkten mee aan de stuurgroep: Leerwinkel Brussel/Tracé; VIVO; federatie TKO.
Projectmedewerkers
- Alexandre Reynders
- Ruben Debusschere
- André Raemdonck
- Carine Van Ighem
- Willem Scheire
Dit onderzoeksproject is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) dat voor dit project 252.000 euro uittrok.


Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: alexandre.reynders@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek