Afbeelding 
verteldoosje_inhoud

Wortelen in Nieuwe Aarde. Vertelkaarten over vertrekken en aankomen.

Het verteldoosje 'Wortelen in nieuwe aarde' is opgebouwd uit 36 prachtige vertelkaarten, gemaakt door illustratrice Marie Van Praag en geproduceerd in samenwerking met Studio Sesam vzw.

 

Ouders en kinderen op de vlucht

In het project 'Veerkracht ondersteunen bij ouders en kinderen van vluchtelingengezinnen' bekeken we de noden, maar vooral ook de kracht van gezinnen op de vlucht. We gingen praten met ouders en kinderen van gezinnen uit Afghanistan, Irak en Syrië. We hoorden pakkende verhalen, maar ook getuigenissen over wat deze gezinnen hielp om hun kracht terug te vinden. 

De resultaten van het onderzoek kan je nalezen in het boek 'Veerkracht in beweging. Dynamieken van vluchtelingengezinnen versterken'.
 

In dialoog met kinderen

Om de stem van kinderen volop tot zijn recht te laten komen, ontwikkelden Claire Wiewauters en Kaat Van Acker het verteldoosje ‘Wortelen in nieuwe aarde. Vertelkaarten over vertrekken en aankomen'. Zij vonden hiervoor inspiratie in de methodiek 'The tree of life', ontwikkeld binnen het narratieve gedachtegoed. 

'Wortelen in nieuwe aarde' is opgebouwd uit 36 prachtige vertelkaarten, gemaakt door illustratrice Marie Van Praag en geproduceerd in samenwerking met Studio Sesam vzw.

De kaarten vertellen het verhaal van een boom die vertrekt uit het land waar hij opgroeit, onderweg is en moet wortelen in nieuwe aarde. 

Het doosje helpt om in gesprek te gaan met kinderen en jongeren over de ervaringen voor, tijdens en na de vlucht.

De methodiek is in de eerste plaats ontwikkeld voor kinderen en jongeren met een vluchtervaring maar kan bij uitbreiding gebruikt worden voor kinderen en jongeren na migratie in brede zin en/of bij andere ingrijpende (gezins)transities.

Het vertelspel kan ingezet worden in context van opvang, onderwijs, hulpverlening en therapie.

Deze presentatie geeft een woordje uitleg over het kaartspel.

Bestellen?

  • Ik bestel het verteldoosje 'Wortelen in Nieuwe Aarde'; dit kost 20 euro (BTW inbegrepen) + 4,5 euro verzendingskosten (binnen België).

Lees ook: 

Auteurs: Claire Wiewauters, Kaat Van Acker en Mieke Groeninck.

Afbeelding 
verteldoosje_inhoud
Focus 
Claire Wiewauters
Contact 
Claire Wiewauters

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: claire.wiewauters@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

Contact 
Kaat Van Acker

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kaat.vanacker@odisee.be
Locatie: Odisee campus Brussel

Contact 
Mieke Groeninck

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: mieke.groeninck@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeekl

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen